Alles wat je moet weten over groene daken en gevels

28 Apr 2023

Een groen dak of gevel is een groenoppervlak dat op of aan een gebouw is geïnstalleerd. Het kan bestaan uit verschillende soorten sedimenten, zoals harde en zachte materialen, maar meestal zijn het lichtgewicht grondstoffen zoals klei, zand en graszoden. Het zorgt voor een decoratieve look terwijl het tegelijkertijd het milieu verbetert door de lucht te zuiveren, de temperatuur te verlagen, het water te absorberen en de biologische diversiteit te vergroten.

Wat zijn de voordelen van een groen dak of gevel?

Er zijn veel voordelen van het installeren van een groen dak of gevel. Ten eerste helpen ze het milieu door de fijnstof en luchtvervuiling te verminderen, door het absorberen van regenwater en het voorkomen van wateroverlast en door de biodiversiteit te bevorderen. Het kan ook de energiekosten helpen verlagen door luchtverwarming en koeling te voorkomen, en door het voorkomen van vervaging van het dak en de gevel. Bovendien kan het de levensduur van het dak of de gevel verlengen door de bescherming tegen UV-stralen en warmte.

Wat zijn de types groene daken en gevels?

Er zijn veel verschillende soorten groene daken en gevels die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Er zijn intensieve daken die grotere plantenbeplantingen bevatten, zoals grassen, bloemen, struiken en bomen, evenals extensieve daken die meer bestemd zijn voor kleinere planten zoals kruiden, vetplanten en mossen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een hybride dak dat een combinatie is van beide opties.

Hoe installeer je een groen dak of gevel?

Het installeren van een groen dak of gevel kost tijd en energie, maar het is het waard. Ten eerste moet je een ontwerp maken, waarbij je de omvang, de vorm, de materialen en de beplanting bespreekt. Daarna moet je de oplossing voorbereiden, zoals het aanbrengen van de onderlaag, het installeren van het waterafvoersysteem en het aanbrengen van het oppervlak. Vervolgens moet je de beplanting installeren, het dak of de gevel bewateren en de planten voeden.

Wat is het onderhoud van een groen dak of gevel?

Om een groen dak of gevel goed te laten functioneren, moet je het regelmatig onderhouden. Dit omvat het vervangen van de planten, het voeden en bemesten van de planten, het regelmatig inspecteren van de onderlaag en het afvoersysteem en het inspecteren van de beplanting op schimmel en ziekte. Ook is het belangrijk om het dak of de gevel regelmatig te inspecteren om te voorkomen dat er water wordt verzameld.