Tips voor een duurzame bedrijfsvoering

28 Apr 2023

Steeds meer bedrijven staan voor de opgave om hun bedrijfsvoering duurzamer te maken. Energieverbruik, afvalverwerking, materialen en personeel, het duurzamer omgaan met deze aspecten is belangrijk voor een gezond bedrijfsresultaat. Maar waar moet je als bedrijf mee beginnen? In dit artikel geven we tips om je bedrijf duurzamer te maken.

Hergebruik van materialen

Materialen die je al hebt gebruikt kun je vaak nog een keer gebruiken, zonder dat het kwaliteit verliest. Denk bijvoorbeeld aan hout, karton of plastic. Door materialen te hergebruiken, hoef je geen nieuwe materialen aan te schaffen. Hiermee bespaar je geld én energie.

Investeren in energiebesparende technologie

Investeer in technologie die energie bespaart. Oude apparaten, zoals verlichting, kun je vervangen voor energiezuinige alternatieven, zoals LED-verlichting. Ook kun je ervoor kiezen om energie uit zonnepanelen op te wekken. Als je investeert in energiebesparende technologie bespaar je in de lange termijn geld én energie.

Gebruik duurzame materialen

Kies ervoor om duurzame materialen te gebruiken in je bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan materialen die gerecycled worden, zoals papier, karton of plastic. Kies er daarnaast voor om biologisch afbreekbare materialen te gebruiken. Biologisch afbreekbare materialen worden veelal binnen een korte tijd afgebroken, waardoor je je afval bespaart.

Gebruik minder papier

Kies ervoor om minder papier te gebruiken. Investeer bijvoorbeeld in digitale oplossingen, zoals digitale documenten of software voor het verzenden van facturen en offertes. Door te investeren in digitale oplossingen, bespaar je op papierkosten én de hoeveelheid papier die je gebruikt.

Investeer in duurzame logistiek

Duurzame logistiek is belangrijk om je bedrijf duurzamer te maken. Kies ervoor om energiezuinige voertuigen te gebruiken voor het vervoeren van producten. Ook kun je ervoor kiezen om verpakkingsmateriaal te gebruiken dat gemakkelijk te recycleren is.

Gebruik minder energie

Gebruik minder energie in je bedrijfsvoering. Zet bijvoorbeeld de verlichting en apparatuur uit als je voor langere tijd het kantoor verlaat. Kies ervoor om energiezuinige verlichting en apparatuur te gebruiken. Je kunt ook ervoor kiezen om zonnepanelen te plaatsen, waardoor je de energie die je nodig hebt opwekt.

Train personeel

Het is belangrijk om je personeel te trainen in duurzame bedrijfsvoering. Je personeel moet bewust worden van de voordelen van duurzaamheid. Ook kunnen ze tips krijgen om energie en materialen te besparen.

Duurzaamheid kan je bedrijf voordelen opleveren

Duurzame bedrijfsvoering heeft vele voordelen. Je bedrijf krijgt een betere naam en je personeel voelt zich betrokken bij de bedrijfsvoering. Ook kun je je bedrijf onderscheiden met duurzame bedrijfsprocessen. Kortom, duurzaamheid levert je voordelen op in de lange termijn.